Motoristi voitti hammaslääkäripelkonsa

03.07.2017

Moottoripyöräily ei ole riskitöntä. Pelkuriksi ei motoristi Vesa Alataloa siis voi moittia, vaikka hammaslääkäriin häntä ei saanut vuosikymeniin, ei sitten millään. Poran ääni, muistot hammaslääkärin tuoksusta ja hankala olo pelottivat. Kynnys varata aika oli noussut liian korkeaksi. – Eräänä päivänä hammas halkesi. Teen myyntityötä­ ja minusta tuntui, että näkyvä kolo hampaassa haittasi jo työtäni. Silti hammaslääkäriasemalle soittaminen tuntui hankalalta, koska muutenkin hammaskalusto oli todella heikossa kunnossa. Itselle se on tabu ollut, Vesa kertoo.

Hammaslääkäripelkoon liittyy usein myös luurikammo. Puhelimeen tarttuminen ja soitto hammaslääkäriasemalle ei onnistu, kuten ei Vesallakaan, vaikka hän on myynnin ammattilainen ja käytti puhelinta jatkuvasti. – Tallensin Aarian numeron matkapuhelimeeni, kun näin mainoksen TV:ssa. Sitten ajaessani autolla asiakaskeikalta päätin, että nyt soitan Aariaan, Vesa kertoo. Siitä se hammasasia sitten lähti liikkeelle. Ei se niin vaikeaa loppujen lopuksi ollutkaan, Vesa huokaa. Hän myöntää, että puhui asiasta kuitenkin ensin serkkupojan kanssa. ­- Miellyttävä naisääni vastanotossa vapautti itseänikin puhelun aikana. Pystyin kertomaan tilanteeni. Kerroin, että haluaisin hoidattaa hampaani nukutuksessa. Minut oli hammashoidossa nukutettu aiemminkin nuoruudessani. Nukutuksesta oli hyvät kokemukset. Kysyin hintoja tietenkin ja tarkastusaika sovittiin saman tien, Vesa kertoo.

Sovittuna aikana tulin paikalle, joka on Rotuaarilla helppo löytää ylimmästä kerroksesta. Vastaanotto oli miellyttävä ja tilat mukavat. Hoitaja teki tarkastuksen ja kertoi hoidon vaihtoehdoista. ­- Esitin uudelleen toivomukseni, että laitetaan kerralla kaikki kuntoon nukutuksessa. Näin haljennut hammas ja kaikki reiät voitaisiin hoitaa samalla kertaa. Säästyn useilta käynneiltä ja ennen kaikkea en tietäisi mitään porauksesta, muista operaatioista tai hammaskiven poistosta. Hoitaja kertoi nukutuksesta. Mitään estettä sille ei terveydentilassani ollut.

Toinen käynti Aariassa olikin jo helppo. ­- Tulin aamulla syömättä ja juomatta paikalle. Parin tunnin kuluttua heräsin heräämössä, TV oli auki ja olo erinomainen. Sovittu saattaja tuli noutamaan minut kotiin. – Elämä kirkastui, Vesa nauraa nyt leveästi. Edellisestä hammaslääkärikäynnistä oli kulunut 26 vuotta.

– Hammaslääkäri kertoi kaiken etukäteen mitä tehdään ennen nukutusta, kuten että limakalvon pinta puudutetaan geelillä ennen operaatioita. Tunnelma oli hyvin miellyttävä. Myös nämä Aarian uudet hammassairaalan tilat tuntuivat kodikkailta ja kaikki laitteet ovat selvästi uutuuttaan hohtavat ja viimeistä huutoa. – Suosittelen kyllä tätä kaikille ihmisille, joilla on pelkoja tai jotka haluavat kaikki hampaansa hoidettua yhdellä kertaa. Tämä on helppo tapa, Vesa Alatalo sanoo. Potilaan terveydentilan esitiedot selvitetään tarkoin ennen nukutusta, esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet tai keuhkosairaudet voivat estää hoidon.

Nukutuslääkärinä Aariassa toimiva Ari-Pekka Fors kertoo, että potilaat nukkuvat hoidon aikana täydellisesti. Unen syvyyttä seurataan jatkuvasti. Potilas pidetään syvässä unessa, josta hän herää miellyttävästi heräämössä noin kymmenessä minuutissa. Tunnin parin päästä hän pääsee saattajan mukana kotiin.

Fors kertoo, että hammaslääkärit myös puuduttavat alueet, joissa operoidaan, mikä helpottaa potilasta monin tavoin. Hoito nukutuksessa kestää reilusta tunnista kolmeen tuntiin. Pisin hoito otti kuusi tuntia, koska työtä oli paljon. Potilaalle tämä oli helpoin tapa. ­- Kun kaikki tehdään kerralla, jäävät potilaan stressipisteet hyvin mataliksi, anestesialääkäri Fors toteaa.